IJshockeyers staan op scherp door het vakmanschap van Azzuri

  • Leestijd:4 minuten gelezen

IJshockeyers staan op scherp door het vakmanschap van Azzuri

Voor een ijshockeyer is er geen mooier geluid dan dat van scherp geslepen staal op een glad stuk ijs. Terwijl leden en trainers buiten op natuurijs een potje ijshockeyen, ging de activiteitencommissie op bezoek bij schaatsslijper Marco van der Hulst van Azzuri Schaatssport om te praten over de kunst van scherp geslepen schaatsen. Marco, zelf naast langebaanschaatser ook wielrenner, legt het ons haarfijn uit hoe het slijpen in zijn werk gaat.

Iedere discipline een eigen slijptechniek

Het proces van slijpen begint met de schaats op de kop in de slijptafel, met het ijzer naar boven. Dan gaat er een slijpsteen overheen. De slijpsteen heeft twee kanten: een grove en een fijne kant. Beide worden gebruikt voor het beste resultaat. Eerst de grove kant, daarna worden de ijzers schoongemaakt en dan wordt de fijne kant van de steen gebruikt. Voor de holling gebruikt Marco een speciale borstel. Marco: “Bij Azzuri slijpen we schaatsen voor de verschillende disciplines hier op de schaatsbaan. Dat zijn, naast het ijshockeyen, het langebaanschaatsen en het kunstrijden. Voor elke discipline gebruiken we een andere machine want al deze schaatsen dienen op een andere manier geslepen te worden. Langebaanschaatsen hebben bijvoorbeeld een ronding in de ijzers nodig waarmee ze goed door de bocht moet komen, slijp je die vlak dan zitten ze in de bocht vast op het ijs. Kunstrijders hebben een andere holling en daarbij moet je van de punt afblijven anders kunnen ze niet draaien op de voorkant van hun schaats. En de ijshockeyschaatsen slijpen we natuurlijk hol.”

De details van de ijshockeyschaats

Bij ijshockeyschaatsen is de ronding van het ijzer niet vlak maar hol. Met een dunne steen maakt Marco die rond. “De schaatsen voor de jeugdteams worden holler geslepen zodat het ijzer scherper is aan de zijkanten. Terwijl deze voor goalies juist vlakker gemaakt moet worden aangezien een goalie van links naar rechts glijdt”, legt Marco uit. “Een goalie haakt als het ware in het ijs. Het ijzer moet dus veel vlakker zijn.” Voor de bramen, de haakjes die aan de zijkant van de ijzers zitten, gebruikt Marco een speciale borstel: “door het polijsten worden de schaatsen spiegelglad!” Tot slot maakt Marco de schaatsen nogmaals schoon en dan zijn ze klaar om opgehaald te worden. Het totale proces kost gauw 5 à 10 min per schaats.

De perfecte schaats

Als ik mijn schaatsen wegbreng, krijg ik dan een perfect geslepen schaats terug? Is het zo eenvoudig? Marco; “natuurlijk… alleen er is niet één perfect geslepen schaats. De ene ijshockeyer wil schaatsen met een bepaalde holling over de lengte of juist een kleine ronding, de ander wil graag een vlakker ijzer voor de snelheid. Welke ronding en intensiteit een ijshockeyer wil, moeten ze helder aangeven als ze de schaatsen komen brengen”. Marco lacht: “Het valt me op dat 40 tot 50 % van de mensen niet weten wat voor ronding ze hebben en geen idee van hoe ze hun schaatsen het liefst geslepen terug krijgen”.

Natuurlijk kijkt Marco naar het materiaal, een stalen buis heeft een andere ronding heeft dan aluminium buis. Het is ook handig om, bij het wegbrengen van de schaatsen, te weten op welke positie iemand speelt zodat kan worden bepaald hoe de schaats het beste geslepen kan worden. Marco: “Zo kijken we samen wat we kunnen verbeteren. Dus ook als iets niet goed is, wil ik het graag horen. Uiteindelijk komen we zo het dichtst bij de perfect geslepen schaats!”

De merchandise van de Yeti’s is beschikbaar in de winkel van Azzuri Schaatsport. Ook krijgen Yeti’s bij Azzuri korting op de aankoop van schaatsen en op het slijpen van schaatsen.

×

Winkelwagen